Fråga oss vad som helst
Vi har alltid bra svar
LSS ger personer med funktionsnedsättning möjlighet att leva som andra medborgare i det svenska samhället. Det gör den genom att ge rätt till olika former av stöd och särskild service.Vera Assistans erbjuder personlig assistans i alla delar av Sverige.
Det kan vara knepigt att förstå de lagar och regler som avgör om eller hur mycket personlig assistans man har rätt till. Men assistansbolaget Särnmark har över 30 års erfarenhet och jurister som är särskilt kunniga inom LSS. Om du hör av dig kan vi göra en första bedömning av dina möjligheter till personlig assistans och därefter hjälpa dig med din ansökan kostnadsfritt.
Försäkringskassan kan bevilja assistans om du har en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp och stöd i genomsnitt mer än 20 timmar per vecka. Assistansen ska gälla hjälp med något av de här grundläggande behoven:
- andning
- personlig hygien
- att äta och dricka
- att klä av och på sig
- att kommunicera med andra
- annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om dig som person.
För att beviljas assistansersättning ska du dessutom:
- omfattas av lagen om stöd och service (LSS)
- inte har fyllt 65 år när du ansöker
- vara försäkrad i Sverige.
Själva ansökan om assistans, samt en eventuell överklagan, uppfattas tyvärr ofta som krångligt och energikrävande. Vera Assistans erbjuder därför kostnadsfri rådgivning. Hör av dig så kan vi ge dig en första preliminär bedömning, baserad på vår kunskap och erfarenhet av att ha bedrivit personlig assistans i flera år. Därefter kan vi företräda dig i merparten av all kontakt med myndigheterna.
Ta gärna kontakt med flera olika assistansbolag först för att du ska kunna jämföra dem ordentligt. Lyssna såklart också på rekommendationer och tips på assistansbolag från andra som har personlig assistans. Sedan kommer det assistansbolag du väljer hjälpa dig med själva bytet. Det går givetvis bra att höra av sig till oss för råd om assistans oavsett om du överväger att byta assistansbolag nu eller någon gång i framtiden.
Ditt uppdrag är att stödja en annan person genom att bevaka dennes ekonomiska, juridiska och personliga intressen. Det är vanligt att känna att ett jobb som god man eller förvaltare är väldigt givande. Vad exakt det omfattar ser olika ut beroende på vilket hjälpbehov personen som behöver stöd har.
En personlig assistent är en möjliggörare i vardagen. Det kan exempelvis innebära att man assisterar vid av- och påklädning, måltider och kommunikation med andra människor. I praktiken hjälper du en person med funktionsnedsättning att kunna leva just det liv han eller hon vill leva.
Du betalar ingenting själv. Det är antingen kommunen du bor i eller Försäkringskassan som bekostar din assistans, beroende på vilket slags beslut du har. Om du har ett beslut om assistans från Försäkringskassan sker betalningen till assistansanordnaren med ett schablonbelopp som årligen beslutas av regeringen. Din kommun har oftast samma timbelopp, men en del kommuner har andra lägre belopp. På Försäkringskassans hemsida kan du läsa vad timbeloppet för assistansersättningen har varit från och med 1994, fram till idag.
Assistans är ett komplext ämne, som kräver stor kunskap och erfarenhet inom området. Frågorna kring personlig assistans är allt annat än enkla. Så har du allmänna funderingar kring hur personlig assistans fungerar eller frågor kring din assistansansökan, kan du alltid kontakta oss.
Assistans är ett komplext ämne, som kräver stor kunskap och erfarenhet inom området. Frågorna kring personlig assistans är allt annat än enkla. Så har du allmänna funderingar kring hur personlig assistans fungerar eller frågor kring din assistansansökan, kan du alltid kontakta oss.
Absolut. Alla våra kunder får en egen jurist med många års erfarenhet av att arbeta med LSS och personlig assistans. Är du inte kund hos oss idag svarar vi gärna på frågor ändå. Vi kan exempelvis göra en preliminär bedömning av din rätt till assistans och därefter företräda dig i kontakt med myndigheter under själva ansökningsprocessen.
Kommunerna är den myndighet som beviljar ett särskilt parkeringstillstånd. De grundar sitt beslut på om du har ett varaktigt funktionshinder som innebär att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand.
Ja, du har rätt till personlig assistans i upp till 1 år om du vistas i ett EU-land utanför Sverige. Vistas du i ett land utanför Sverige som inte tillhör EU, har du rätt till personlig assistans i upp till 6 månader. Du är skyldig att anmäla om du vistas utomlands längre än så.
På Försäkringskassans hemsida kan du läsa vad timbeloppet för assistansersättningen har varit från och med 1994, fram till idag. Timbeloppet fastställs av regeringen varje år.
Ja, olika kommuner har ofta egna avgränsningar och riktlinjer för personlig assistans. Det påverkar både ersättningsnivåer och kriterier för att få stöd. Sveriges kommuner har kritiserats för detta av bland andra Socialstyrelsen eftersom det bidrar till ojämlika möjligheter att leva det liv man själv vill leva.
Ja, handikappersättningen kan påverkas av utökad assistans. Man är då skyldig att meddela Försäkringskassan snarast.
Se till att ha läkarutlåtande klart så fort som det är möjligt. Trots det är Försäkringskassans handläggningstid ofta så lång som 100 dagar eller mer. Men du kan vinna tid på att anlita ett assistansbolag som VERA Assistans eftersom vi har många års erfarenhet av ansökan om personlig assistans. Då blir allt rätt från början och du slipper eventuellt göra tidskrävande kompletteringar till din ansökan.
Ja, vårdbidraget kan påverkas vid utökad assistans. Man är då skyldig att meddela Försäkringskassan detta så snart som möjligt.